Mėgstate kavą? Jos atsiradimas apipintas įvairiausiomis legendomis ir skaičiuoja šimtmečius, o šio gėrimo kultas pasaulyje toks stiprus, kad dažnas žmogus ar net ištisos kultūros su juo sieja savo kasdienius ritualus. Netgi yra manančių, kad geriau bloga kava, nei jokios. Kavos gėrimas – tai tarsi kalba, kurią pasitelkiame ieškodami priežasties susitikti su kitu žmogumi ar daryti pertrauką tarp darbų; daugeliui puodelis kavos yra tarsi atspirties taškas dienos pradžiai.
Vis daugiau laiko praleidžiant namuose, tenka susimąstyti ir apie kavos paruošimo būdus. Paprasčiausias ir visiems gerai žinomas kavos paruošimo būdas yra maltos kavos užpylimas karštu vandeniu, tačiau ar nebūtų puiku, kad visa tai kas nors atliktų už mus ir tą padarytų žymiai kruopščiau ir profesionaliau? Šį procesą kur kas geriau gali atlikti kavos aparatas, tačiau šiomis dienomis jų pasiūla tokia plati, kad gali kilti nemažai klausimų kaip išsirinkti sau tinkamiausią.
Kavos aparatus būtų galima suskirstyti į kelias pagrindines kategorijas: filtrinius, kapsulinius, automatinius bei pusiau automatinius espresso. Kiekvieną kategoriją aptarsime kiek plačiau, tačiau prieš tai dar reikėtų apsibrėžti šiuos kriterijus, kurie taip pat labai svarbūs renkantis labiausiai tinkantį kavos aparatą: biudžetas, kokią kavą mėgstate gerti ir kiek norite kontroliuoti kavos paruošimo procesą.
Šio aparato pagalba kavos ruošimas truks keliolika minučių. Paruošimo procesui reikalingas popierinis kavos filtras ir jau sumalta kava. Paspaudus mygtuką kava po truputį bus filtruojama. Modernesni filtriniai prietaisai turi integruotą kavos pupelių smulkinimo malūnėlį ir laikmatį, kurio pagalba galėsite nustatyti laiką, kada prietaisas turi pradėti kavos gaminimo procesą. Mėgstantiems gerti daug juodos kavos tai puikus ir nebrangus variantas, nes vienu metu yra paruošiamas didelis kiekis gėrimo, o integruota šilumos palaikymo funkcija kavai neleis atvėsti visą dieną.
Kava bus paruošiama vieno mygtuko paspaudimu. Paruošimui reikalinga naudoti gamintojo siūlomas specialias maltos kavos kapsules. Kavos kapsulių asortimentas ir dydis priklauso nuo pasirinkto gamintojo. Dėl savo prieinamos kainos, kapsuliniai kavos aparatai labai išpopuliarėjo. Priklausomai nuo dydžio, funkcionalumo bei parametrų, kaina gali svyruoti nuo keliasdešimties iki kelių šimtų eurų. Tiesa, atskirų kavos kapsulių kaina yra didesnė, nei įprastos maltos kavos ar kavos pupelių, o daugelis kapsulių yra pagamintos iš plastiko, todėl jų naudojimas nėra ekologiškas. Nepaisant to, tai puikus pasirinkimas ieškantiems prietaiso, kuris neužima daug vietos, reikalauja mažai priežiūros ir galutinį produktą paruošia itin greitai.
Šis prietaisas skirtas tiems, kam patinka dalyvauti kavos paruošimo procese. Tam atskirai reikės susimalti kavos pupeles, todėl papildomai dar teks įsigyti kavamalę. Su ja galėsite pasirinkti kaip smulkiai norėsite sumalti kavą. Reikėtų žinoti, kad espreso kavai pupeles reikia malti kuo smulkiau, o juodai kavai patartina rinktis stambesnį malimo nustatymą. Šviežiai sumaltą kavą reikia dėti į kavos paruošimo rankeną, miltelius suspausti ir uždėjus ant aparato stebėti kavos gamybos procesą. Nuo pasirinktos vandens temperatūros priklausys kavos skonis – kuo vanduo karštesnis, tuo kartesnį skonį jausite. Šaltesnis vanduo labiau atskleidžia kavos rūgštumą. Optimaliausia temperatūra yra tarp 90 – 93 laipsnių. Pusiau automatiniuose aparatuose tinkamą vandens temperatūrą galima nusistatyti pagal poreikį. Automatiniuose prietaisuose optimali temperatūra dažniausiai jau būna nustatyta ir nekeičiama. Pienas plakamas garų antgalį įmerkiant į pieną ir stebint kaip keičiasi pieno konsistencija kylant temperatūrai. Šie aparatai tarytum mažesnės kavinėse esančių kavos aparatų versijos; priklausomai nuo parametrų, šių prietaisų kaina gali būti nuo keliasdešimties iki kelių tūkstančių eurų. Taigi, šiuo aparatu paruoštos kavos skonis priklausys nuo skiriamo laiko ir įgūdžių.
Ieškantiems greito ir lengvo proceso, vertėtų apsvarstyti automatinio kavos aparato variantą. Šio prietaiso pagalba visos svarbiausios funkcijos bus atliekamos vos vieno mygtuko paspaudimu – kavos pupelės bus šviežiai sumalamos ir supresuojamos specialiu mechanizmu bei užpilamos karštu vandeniu. Kavos tirščiai automatiškai bus pašalinami į specialų konteinerį, prietaisas automatiškai nusikalkina. Kavos intensyvumas, pieno puta parenkami taip pat automatiškai. Automatinio kavos aparato pagalba galima išgauti net iki 30 skirtingų kavos gėrimų, o šių laikų technologijos gali pasiūlyti ir specialų aparato valdymą išmanios programėlės pagalba. Tiesa, palyginimui, šie aparatai yra kelis kartus brangesni už pusiau automatinius kavos aparatus dėl savo didesnio funkcionalumo bei patogumo. Jų kainų intervalas gali svyruoti nuo 300 iki 3000 eurų ir daugiau, priklausomai nuo to kiek ir kokių savybių norėsite įrenginyje.
Tiems, kas ketina rinktis automatinį ar pusiau automatinį kavos aparatą, svarbu dėmesį sutelkti ne tik į kavos paruošimą, tačiau ir į kavos aparato priežiūrą. Netinkamai prižiūrimas prietaisas gali dažnai gesti ar tarnauti trumpesnį laikotarpį, nei tikimasi. Būtinai vadovaukitės instrukcijoje nurodytomis rekomendacijomis, nes kiekvienas prietaisas reikalauja skirtingos priežiūros; reguliariai atlikite valymo ir nukalkinimo darbus; kartą per savaitę paprastu vandeniu išskalaukite aparato difuzorių. Netinkama įrenginio priežiūra gali turėti įtakos ne tik ilgaamžiškumui bet ir paruoštos kavos skoniui. Įprastai namams rekomenduojama rinktis 1000-1500 W galingumo prietaisą. Jei šeimoje kavos mėgėjų daugiau, patartina rinktis aparatą, kurio vandens rezervuaras siekia 1,5 l talpą. Specialistai susiduriantys su kavos aparatų remonto darbais rekomenduoja šių gamintojų prietaisus: Delonghi, Jura, Siemens, Bosch, Melitta, Nivona ar Saeco.
Mėgstantiems eksperimentuoti ir norintiems tobulinti baristos kavos ruošimo įgūdžius, reikėtų nedvejoti ir rinktis pusiau automatinį kavos aparatą. Taupantiems laiką ir norintiems greito rezultato – reikėtų rinktis tarp kapsulinio ir automatinio kavos aparato. Tiesa, įsigijus kapsulinį kavos aparatą, nepamirškite pasiteirauti kokių gamintojų kapsulės jam tinka. Na, o jei mėgstate tik juodą kavą ir nenorite apsikrauti virtuvės didesniais įrenginiais, apsvarstykite filtrinio kavos aparato variantą. Prie jo papildomai įsigiję pieno plakiklį – turėsite galimybę pasigaminti ir latte ar cappuccino kavas. Išsirinkus savo poreikius atitinkantį prietaisą, nepamirškite pasirūpinti ir jam skirtomis priežiūros priemonėmis, kad įrenginys tarnautų kuo ilgiau, o kavos skonio nesugadintų atsiradęs pelėsis ar nešvarumai.